Fotoalbum

Byggandet av ett modellhus underlättas förstås enormt om man har tillgång till ritningar. Här har Hedemora kommuns Miljö- och byggförvaltning varit till stor hjälp. Efter varje bygge har jag gått upp till dem och visat den färdiga modellen så att de ska se att det blir något resultat av deras hjälpsamhet. Ritningarna får man ju oftast i skala 1:100. Jag skannar dem och skriver ut i 113% för att få dem i 1:87. Det är dock inte säkert att ritningarna riktigt överensstämmer med husens aktuella utseende. En fotografering är ett nödvändigt komplement. Jag brukar spara mina foton i mappar benämnda t.ex. fasad, detaljer, terräng, övriga byggnader.

Falsat plåttak. Det finns i ”byggsats” från Evergreen med spår frästa i styrenplastark där man ska fästa medföljande strips. Kändes krångligt och bundet till de färdiga spåren. Jag tog helt enkelt slät 1 mm styrenplast och limmade på lämpliga strips. Då kan jag bestämma delningen själv. För att efterlikna takplåtar klippte jag remsor av vanligt ”skrivmaskinspapper” och limmade mellan falsarna.

Kupolerna på Rådhusets torn och annexets tak gav mig lite huvudbry. Annexets tillplattade kupol gjorde jag av massivt trä som jag formade med min bandslip. Tornet på Rådhuset var lite marigare. Efter mycket funderande gjorde jag ett besök på en loppis i stan och inhandlade några gardinstångsknoppar i trä, valde ut den lämpligaste, modifierade den något med hjälp av ”svarvning” i min pelarborrmaskin och filade sedan till den ”kantig” för hand. På grund av kupolernas böjning kunde jag ju här inte använda styrenstrips till falsar. Jag tog i stället en sorts varptråd (från husets vävavdelning ), dränkte in den i vitlim och applicerade på kupolerna. Det här förfaringssättet skulle nog inte palla för en plåtslagares granskning men jag tycker att resultatet är ”good enough”.

Rappad fasad När väggstommen är färdig och hopmonterad penslar jag på Woodlands Scenic Cement (på en vägg i taget). Sedan tar jag fin sand i en kryddburk, sätter en nylonstrumpa över öppningen med hjälp av en gummisnodd och strösslar ett tunt lager i det våta limmet. Sedan limmet och sanden torkat ordentligt i ”liggande läge” tar jag och sprayar ännu ett lager lim som också får torka . Därefter är det dags för de övriga väggarna på samma sätt. När alla väggarna är klara penselmålar jag det hela i lämplig kulör.

Det som komplicerade det hela en del på Rådhuset var att vissa ”balkar” och ”fönsterfoder” på fasaden var av slätputsad betong. Där är man ju tvungen att maska av med tejp. Vad gäller fönstren så tejpade jag för hela öppningen med god marginal och skar sedan rent innan jag penslade på limmet och strösslade. Sen är det bara att peta bort tejpen – simsalabim har man slätputsad betong.

Staketet Här ritade jag upp en mall på min skärplatta och sedan var det bara att skära ut plankorna en och en. Det var faktiskt mycket enklare och snabbare än det låter.

Blommor i fönstren Jag ställde upp några krukväxter på köksbordet och satte en wellpappskiva bakom. Fram med kameran!

Sedan gjorde jag bakgrunden svart i Photoshop Elements. Därefter klistrade jag in bilden i ett tabellsystem i Word, anpassade storleken och sedan var det bara att skriva ut och klippa med en fin nagelsax.

Kullersten finns tydligen inte att få tag på i skala 1:87 i Sverige. (Kullersten är ju inte detsamma som gatsten). Blev tipsad om Wills Cobblestones, art.nr SSMP218 hos denna firma : http://www.modelmaniacsonline.co.uk/products.php?ProductID=4024&CatID=11 De ville ha 30 pund för frakten och svarade inte på mejl. Hittade i stället http://www.modelrailshop.co.uk/ de ville ha 4 pund för frakten och levererade också ganska snabbt. Men det fanns ett problem: Det kullerstenslagda torget utanför Hedemora rådhus är inte plant utan ganska vågigt. Wills kullerstensark visade sig vara i hårdplast och totalt oböjligt. (Perfekt för den som planerar att bygga en flygplats med kullerstensbeläggning men inte för ett småstadstorg.) VAD GÖRA?

Gick till leksaksaffären och köpte modellera.

Modelleran kavlade jag ut på ett bakplåtspapper med hjälp av en stor cylindrisk järnklump på ca 5 kg. (Finns väl i alla hem??)

Den utkavlade modelleran.

I den utkavlade leran pressade jag ner mitt kullerstensplastark så det blev negativa avtryck av stenarna.

I de negativa avtrycken penslade jag Cascol uteträlim i 4-5 lager som fick torka ordentligt mellan varja gång. Leran pillades sedan bort och limarket tvättades. Först med matolja och sedan med tvål och vatten.

Nu hade jag ett formbart ark med kullersten att limma fast på det underlag jag hade format till ojämnt.

Ja, så här blev det.

 

Fragment från mitt bygge av Hedemora rådhus.


Jag fylls av beundran när jag läser MJ-kollegernas byggredogörelser på hemsidor och i våra två MJ-fora.

Jag beundrar den byggskicklighet de visar men jag beundrar också att många så konsekvent fotodokumenterar sina byggen. Själv fångas jag oftast så av byggandet att jag glömmer bort att ta kort. Det blev endast ett fåtal bilder under mitt Rådhusbygge men jag ska i alla fall visa och kommentera dem här nedan.


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

08.09 | 20:15

Oj, det var långt fram i tiden, det...

...
08.09 | 19:33

Vi handlade på bok i Blikstorp 1956-1963. Boken har jag kvar. Blikstorp ligger i Hjo kommun.

...
06.09 | 16:59

Japp, jag minns också startljudet från vår Cortina. Påminde om en hysteriskt gnäggande häst.

...
06.09 | 09:30

Min far hade och så en Ford Cortina Vit med lucas system( han som uppfann mörkret) det lät som man rev hela kvarter när han startade

...
Du gillar den här sidan