Inledande idéer

Visioner

När så min lokal var klar, hur skulle jag då använda utrymmet? Här började jag tänka i termerna ”lång sikt” och ”kort sikt”.

På lång sikt tänkte jag mig en anläggning runt väggarna med en utskjutande halvö.

I min vision skulle också alla väggar förses med en bakgrundsmålning så att man skulle få intrycket att man står mitt i en modellvärld åt vilket håll man än tittar.

I böcker och tidningsartiklar hade jag tagit del av många uppmaningar från erfarna byggare att inte satsa för stort från början. Risken kan då vara att man kroknar och ger upp eftersom man aldrig ser någonting färdigt utan hela tiden befinner sig på en rörig arbetsplats. Jag beslöt därför att på kort sikt satsa på att bygga landskap vid en av långväggarna och tills vidare bara ha en enkel hyllbana runt övriga väggar.

Förebilden vid den första väggen skulle vara sträckan från Morshyttans station till mitt barndomshem.

Jag skulle givetvis fortsätta att köra Märklin, strunta i den moderna digitala tekniken och i stället förverkliga mina analoga drömmar från 1959.

Tidsepoken skulle vara sommaren 1959. Då var det ständig sol, FN:s generalsekreterare hette Dag Hammarsköld och världens bästa tenor hette Jussi Björling och var från Borlänge. Natten till den 27 juni var de flesta svenskar vakna och hörde utsändningen från New York där Ingemar Johansson besegrade Floyd Patterson och blev världsmästare i tungviktsboxning. Nu var Sverige verkligen på topp! För att ytterligare nagla fast epoken beslöt jag därför att det som utspelar sig på min anläggning föreställer just förmiddagen den 27 juni 1959.

En del av mina visioner kom så småningom att revideras, men mera om detta senare.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

15.01 | 18:03

Klart att du är förlåten, Lars Eric. Och nu har du ju äntligen "skådat ljuset".

...
15.01 | 17:32

Tack Sture för den här sidan!!!! Och alla andra sidor om Morshyttan – Rossberga som jag aldrig hittat eller tittat på förut. Lite skämmigt kanske, men f-låt

...
11.01 | 17:03

Hej, Wolfgang!
Här har jag köpt mina frigolitskärare: http://butik.signalsidan.se/142-cellplast-skarare
Lycka till!
/Sture

...
11.01 | 12:50

Hej, den manicken du skär i Frigolit med, var kan jag få tag i en sådan?

...
Du gillar den här sidan