Källforskning

Källforskningen vid ett anläggningsbygge som mitt kan bli hur omfattande som helst, och en hobby i sig. Det är ju faktiskt ett lokalhistoriskt projekt att återge hur en miljö såg ut för 40-50 år sedan? Om man under rimlig tid ( d.v.s. under sin levnad ) ska få fram en "färdig" anläggning måste man dock försöka begränsa sig.

Egna promenader i trakten är till stor hjälp. Jag har upptäckt att, trots att jag avbildar ett terrängavsnitt där jag lekt som barn, så är jag ändå väldigt osäker på hur det egentligen ser ut när jag står och skulpterar i min anläggning.

Att be folk på trakten att rota fram gamla fotografier kan också ge en del. Svårigheten är att få folk att inse att deras bilder kan vara värdefulla ( för mig som anläggnings-byggare ). "Jag har bara någon enstaka bild", säger man ofta, och inser inte att det kan vara just den bilden som jag saknar. En annons i lokaltidningen där man utlovar ekonomisk ersättning för lån av foton kan eventuellt också ge resultat.

Den verkliga guldgruvan i min källforskning har emellertid varit Arne Åberg (bilden nedan) som var stins i Morshyttan åren 1948-1963. Vi gjorde i slutet av 90-talet flera strövtåg vid det gamla stationsområdet och försökte att dra oss till minnes verksamheten på 50-talet. Arnes son, Per-Arne, tog under 50-talet en hel del svartvita bilder med järnvägsmotiv och negativen till dessa har han vänligen lånat ut till mig.

Arne Åberg avled i september 2001 i en ålder av 85 år.

En annan herre som är en tillgång i min källforskning är f.d. morshyttebon och signalreparatören Stig Olsson. Han besöker mig och min anläggning ibland och kommer alltid med konstruktiva synpunkter.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.06 | 12:09

Hej! Funderar på om det är någon som är intresserad av orginalbilrutor till Opel kapitän och klädsel

...
05.05 | 15:48

Hej, Gerd!
Som framgår av affischen här ovanför finns jag i Hedemora. Tyvärr, inga fikamöjligheter. Dessutom stängt för renovering hela maj och juni.

...
05.05 | 14:12

Hej det vore bra med en vägbeskrivning på din hemsida så man vet var ditt ställe finns och kan räkna ut hur långt det är att åka till dig. Finns fikamöjlighet?

...
06.04 | 22:03

Så snällt av er! Stor tack!
Jag håller på att söka stöd, ifall jag lyckas så hör jag av mig!

Mycket vänliga hälsningar,
Noemi Sjöberg

...
Du gillar den här sidan