Materiel

Mitt landskap byggs i frigolit.Anledningen till att jag valt detta material är att det då blir lätt att förändra i terrängformerna. Detta är förstås mycket viktigt då man bygger efter en verklighetsförebild. Man kan ju råka ut för att man först efter ett tag ser att ett terrängavsnitt blev för högt. Om man då byggt med den traditionella kycklingnätmetoden, så sitter man där med skägget i gipset.

Problemet är hur man på ett bra sätt ska kunna bearbeta frigoliten. Jag ska nu försöka beskriva hur jag har gjor t.

Jag använder två sorters verktyg och båda två fungerar enligt glödtrådsprincipen.

Det första verktyget (se bilden) ger mig möjlighet att "skopa ur" material i terrängen. Skärtråden är motståndstråd från Clas Ohlson och transformatorn kommer från samma ställe.


 

För att anordningen ska fungera krävs att man kopplar in en motståndstråd även mellan verktyget och transformatorn. Kopplingsschema till detta kan du se här .

Man kan inte bara utan vidare plugga in skärverktyget i trafon för då funkar ingenting - skärtråden förblir iskall. För att komma runt detta har jag, på en elektronikkunnig väns inrådan, gjort arrangemanget med motståndstråden och brädan.

Till motståndstråd tog jag helt enkelt gammal ståltråd. Längden på ståltråden är svår att ange, men jag har satt en krokodilklämma på trafons vänstra sladd så jag kan koppla in mig var jag vill på slingan.

Själva skärtråden är så kallad elementtråd av fabrikat KANTHAL, köpt vid Clas Ohlson . Den finns i olika tjocklekar och jag vill minnas att min är på 0.4mm. (Art.nr. 49-210)

Trafon är också från Clas Ohlson, art.nr 32-7020. Den funkar, men är något klen så den som har möjlighet att fixa en starkare bör göra det.


Mitt andra skärverktyg är en hemmagjord "traditionell" frigolitskärare. ( Bilden t.v.) Den drivs på exakt samma sätt som beskrivs ovan.

Anledningen till att jag använder också detta skärverktyg är att jag då kan avverka större volymer än med skopningsverktyget. Jag "strimlar då upp" terrängpartiet och skär det på båda ledder. Lite svårt att förstå kanske, men titta på bilden så kanske det klarnar.

Då jag fått utformningen något så när, limmar jag ihop strimlorna igen med hjälp av Woodland Scenics limpistol som jag köpt hos MJ-Hobbyexperten . Därefter jämnar jag till det hela med skopningsverktyget.

Här nedan syns en bild på terrängen i ett tidigt byggstadium. Det blå partiet i förgrunden är markisolerings-frigolit. Den är stadig, slipbar men DYR.

Till merparten av min anläggning har jag använt vit frigolit. Den finns i olika tätheter och den kvalitet jag har kan vid behov slipas med femmans sandpapper

På väggen har jag hängt upp den "skala 1:1 ritning" över anläggningen som jag började med att göra.

Träd på anläggningar är ju som bekant svårt. Dessutom blir det dyrt om man ska köpa färdiga. Vill man komma undan lite billigare kan man köpa trädbyggsatser från Woodland Scenics.

Ändå billigare blir det om man gör allt själv. Björkarna på bilden är gjorda av en bekant till mig som inte vill avslöja "receptet" (jättebilligt!)

Granarna är gjorda av ståltråd och garn enligt beskrivning från Allt om Hobby och Stockholms modelljärnvägssällskap . Ett bra garn av lämplig kulör är Klippans "Tuna", färg 3751 som du kan köpa hos Sätergläntan i Insjön.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

13.11 | 14:59

Tyvärr har jag slutat att bygga på beställning.
/Sture

...
12.11 | 18:16

Fina modeller! Vad skulle det kosta om du byggde en modell av en arkitektritad villa utanför Göteborg, bostadsyta ca. 160 kvm. souterrängvilla i skala HO.

...
05.11 | 20:31

Tack Sture
Min fru har sin släkt från Horndal pappa hette Carl Erik Ström. kusinerna Kristina och Carin Thorsell. Mitt tåg intresse har gjort att jag hittat hit

...
12.09 | 20:55

Hej!
Om jag vill ångra en begärd tagg, hur gör jag då? Jag råkade av misstag tagga mig själv på någon annans bild.. tacksam för svar!

...
Du gillar den här sidan