Ideer och tips

Det gäller att inte "bygga fast sig" i ett tidigt skede utan låta anläggningen växa fram på ett sätt som gör den möjlig att förändra när man upptäcker felaktigheter i skala och perspektiv.

Här har jag ett par tips som jag funnit användbara:

Landskapet: Så länge landskapet är helt "frigolit-vitt" kan det vara svårt att få någon bra uppfattning om terrängens utseende. Därför har jag provisoriskt målat hela terrängen med vattenfärg och markerat vägar, åkrar skogar och vattendrag. Vattenfärg har jag valt därför att den, till skillnad mot plastfärg, inte lämnar någon hinna som blir svår att ta sig igenom för glödtråd och sandpapper vid justering. För att få färgen att flyta ut ordentligt tillsätter jag lite diskmedel i vattnet.

Husen: Enligt resonemanget tidigare om perspektivet måste alltså husen göras olika stora.

Frågan är bara hur stora de ska vara. Man vill ju inte lägga ned många timmar på ett husbygge för att sedan upptäcka att det blev t.ex. lite för stort. För att tackla detta problem har jag byggt hus-atrapper i frigolit. Så här har jag gjort:

Huskropparna: Sågas med bandsåg till den storlek som jag bedömer riktig. Målas sedan med lämplig vattenbaserad färg.

Taken: Sågas till i masonit. De limmas sedan fast på huskroppen med Woodland Scenics limpistol. Vänd den knottriga sidan av masoniten uppåt och måla lätt med orange vattenfärg.

Fönstren: Lämpliga typer av fönster ritas upp på ett papper som sedan kan kopieras i olika storlekar. Fönstren klipps ur och klistras på den målade huskroppen.

Innan man målar och monterar fönster och tak är det nästan omöjligt att bedöma om huset har "rätt" storlek. Skulle det nu visa sig att storleken blev "fel" kan man enkelt göra ett nytt hus utan att behöva gräma sig över att man lagt ned massor av tid på en supermodell. När man fått terrängen som man vill ha den och husen i rätt storlek då är det dags för "supermodellerna".

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Peter Westdahl | Svar 08.05.2014 11.53

Lika roligt läsa och se om varje gång

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

24.06 | 12:09

Hej! Funderar på om det är någon som är intresserad av orginalbilrutor till Opel kapitän och klädsel

...
05.05 | 15:48

Hej, Gerd!
Som framgår av affischen här ovanför finns jag i Hedemora. Tyvärr, inga fikamöjligheter. Dessutom stängt för renovering hela maj och juni.

...
05.05 | 14:12

Hej det vore bra med en vägbeskrivning på din hemsida så man vet var ditt ställe finns och kan räkna ut hur långt det är att åka till dig. Finns fikamöjlighet?

...
06.04 | 22:03

Så snällt av er! Stor tack!
Jag håller på att söka stöd, ifall jag lyckas så hör jag av mig!

Mycket vänliga hälsningar,
Noemi Sjöberg

...
Du gillar den här sidan