Ideer och tips 2

Cirka 800 granar är nu tillverkade och utplacerade. Jag vill nämligen redan tidigt ha ett begrepp om hur skogsområdena kommer att te sig. Risken finns ju att dessa områden blir för kompakta och dominerande och då är det lättare att modifiera proportionerna INNAN terrängen är slutbehandlad.

Granarna är gjorda av ståltråd och garn enligt beskrivning från Allt om Hobby och Stockholms modelljärnvägssällskap . Ett bra garn av lämplig kulör är Klippans "Tuna", färg 3751 som du kan köpa hos Sätergläntan i Insjön.

Terrängfinish på del av anläggningen

Efter att ha grovskulpterat ut terrängen med mitt glödtrådsverktyg var det dags att spackla. Först använde jag Woodland Scenics Foam Putty men sedan gick jag över till One Strike Filler. Om detta skrev jag i Modellrallarens forum 24 juli 2002:

-Vad man behöver är ett bra spackel som jämnar till efter skärverktyget. Det är förstås också viktigt att spacklet är lätt att bearbeta och har låg vikt.


Woodland Scenics "Foam Putty" är en sorts "frigolit i spackelkonsistens" som är perfekt för ändamålet, men priset........MJ-Hobbyexperten säljer spacklet och tar 141 kr för en burk med 0.47 liter. Ska man spackla i en större yta kommer det alltså att kosta skjortan.

En tanke slog mig:

-"Ska det verkligen bara vara Woodland Scenics som klarar av att göra ett sådant här spackel eller är det som i båtbranschen att rostfria skruvar kan handlas för halva priset i järnhandeln jämfört med båtaffären"???

Jag stegade alltså in på färghandeln i Hedemora och förklarade mitt ärende och genast plockade killen fram en burk lättviktsspackel av EXAKT samma typ som Woodlands. Spacklet heter "One Strike Filler" och en burk på 1 liter kostar 129 kr. En bra bit under halva priset alltså!!

Det går även att beställa i burkar om 4 liter och priset är då ganska precis 400 kronor. Prova spacklet! Det är mycket lättslipat och lättskuret, och det bästa av allt:

- Det går att använda till både tvåräls och trerälsanläggningar.


Sedan måste hela härligheten slipas och det gjorde jag med 3M Superflex slipsvamp medium. (artikelnummer 20-5471, hos Clas Ohlsson)

Under resans gång hade jag hunnit bli missbelåten med den bakgrund jag målat på väggen så jag spottade i nävarna och gjorde om den helt och hållet. Skillnaden kan beskådas på bilderna nedan.

Det roligaste arbetet hittills med anläggningen har varit att "strössla", d.v.s. täcka den vattenfärgsmålade frigoliten med diverse strömateriel från i huvudsak Woodland Scenics. Jag måste säga att deras lim är fantastiskt. Det går att duscha över hur mycket som helst men blir helt osynligt (matt) då det torkat.

Semafor
Svenska semaforer är ju ett problem. Den enda som jag vet finns på marknaden är en etsad mässingsbyggsats från Tekno Bygg. Den finns i min ägo men jag har inte vågat mig på att försöka bygga den. Det känns ungefär som att försöka vika origami med ett spindelnät.

I stället har jag köpt en tysk semafor ifrån Viessmann och målat i svenska färger. Nackdelen är att man får en semafor med vingarna åt "fel" håll enligt vanligaste svenska standard. Fördelen är att man får en lättmonterad semafor med perfekt funktion.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

08.09 | 20:15

Oj, det var långt fram i tiden, det...

...
08.09 | 19:33

Vi handlade på bok i Blikstorp 1956-1963. Boken har jag kvar. Blikstorp ligger i Hjo kommun.

...
06.09 | 16:59

Japp, jag minns också startljudet från vår Cortina. Påminde om en hysteriskt gnäggande häst.

...
06.09 | 09:30

Min far hade och så en Ford Cortina Vit med lucas system( han som uppfann mörkret) det lät som man rev hela kvarter när han startade

...
Du gillar den här sidan