Cellplast och semafor

Undvik att ”bygga fast” dig.

Det gäller att inte "bygga fast sig" i ett tidigt skede utan låta anläggningen växa fram på ett sätt som gör den möjlig att förändra när man upptäcker felaktigheter i skala och perspektiv.

Här har jag ett par tips som jag funnit användbara:

Landskapet: Så länge landskapet är helt "frigolit-vitt" kan det vara svårt att få någon bra uppfattning om terrängens utseende. Därför har jag provisoriskt målat hela terrängen med vattenfärg och markerat vägar, åkrar skogar och vattendrag. Vattenfärg har jag valt därför att den, till skillnad mot plastfärg, inte lämnar någon hinna som blir svår att ta sig igenom för glödtråd och sandpapper vid justering. För att få färgen att flyta ut ordentligt tillsätter jag lite diskmedel i vattnet.

Husen:

Enligt resonemanget tidigare om perspektivet måste alltså husen göras olika stora.

Frågan är bara hur stora de ska vara. Man vill ju inte lägga ned många timmar på ett husbygge för att sedan upptäcka att det blev t.ex. lite för stort. För att tackla detta problem har jag byggt hus-attrapper i frigolit. Så här har jag gjort:

Huskropparna: Sågas med bandsåg (eller frigolitskärare) till den storlek som jag bedömer riktig. Målas sedan med lämplig vattenbaserad färg.

Taken: Sågas till i masonit. De limmas sedan fast på huskroppen med Woodland Scenics limpistol. Vänd den knottriga sidan av masoniten uppåt och måla lätt med orange vattenfärg. Vanlig brun wellpapp är också OK.

Fönstren: Lämpliga typer av fönster ritas upp på ett papper som sedan kan kopieras i olika storlekar. Fönstren klipps ur och klistras på den målade huskroppen.

Innan man målar och monterar fönster och tak är det nästan omöjligt att bedöma om huset har "rätt" storlek. Skulle det nu visa sig att storleken blev "fel" kan man enkelt göra ett nytt hus utan att behöva gräma sig över att man lagt ned massor av tid på en supermodell. När man fått terrängen som man vill ha den och husen i rätt storlek då är det dags för "supermodellerna".

Semafor
Svenska semaforer är ju ett problem. Den enda som jag vet finns/har funnits på marknaden är en etsad mässingsbyggsats från Tekno Bygg. Den finns i min ägo men jag har inte vågat mig på att försöka bygga den. Det känns ungefär som att försöka vika origami med ett spindelnät.

 

I stället har jag köpt en tysk semafor ifrån Viessmann och målat i svenska färger. Nackdelen är att man får en semafor med vingarna åt "fel" håll enligt vanligaste svenska standard. Fördelen är att man får en lättmonterad semafor med perfekt funktion.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

15.01 | 18:03

Klart att du är förlåten, Lars Eric. Och nu har du ju äntligen "skådat ljuset".

...
15.01 | 17:32

Tack Sture för den här sidan!!!! Och alla andra sidor om Morshyttan – Rossberga som jag aldrig hittat eller tittat på förut. Lite skämmigt kanske, men f-låt

...
11.01 | 17:03

Hej, Wolfgang!
Här har jag köpt mina frigolitskärare: http://butik.signalsidan.se/142-cellplast-skarare
Lycka till!
/Sture

...
11.01 | 12:50

Hej, den manicken du skär i Frigolit med, var kan jag få tag i en sådan?

...
Du gillar den här sidan