Ideer och tips 3

Bevakad järnvägsövergång

Vid Morshyttans station fanns en övergång över tre spår. Den bevakades av en ljud och ljussignal. Hur skulle jag nu fixa detta?

Jo, jag köpte en mässingsmodell från MJ-hobbyexperten, sedan lejde jag bort resten d.v.s.kontaktade min elektronikkunnige vän som monterade i två röda och en vit lysdiod.

Men hur skulle jag nu få det att blinka på rätt sätt? Jo, från Elfa inhandlade jag två stycken reläer med växelvis blinkande sken.

Min elektronikkunnige vän monterade dessa på en platta som jag sedermera skruvade fast under ramverket. Det ena reläet kopplades till de växelvis blinkande röda lysena och det andra reläet kopplades till det vita ljuset. Där utnyttjade jag bara den ena diodutgången. Den andra blinkar "tom" under bordet.

För att få ljud till det hela spelade jag in varningsklockor från en internetsajt på band. Jag monterade ur högtalaren ur en liten batteridriven bandspelare, förlängde sladden och placerade högtalaren helt sonika i en skogsdunge vid övergången

Nu till det svåraste problemet:
-Hur skulle jag få det hela att sätta igång och blinka och klämta när tåget kommer?
Eftersom övergången ligger vid en station och det därför är flera spår inblandade blev det hela lite komplicerat. Alla de "vanliga" metoderna hade någon akilleshäl som skulle sabotera funktionen.

Jag valde därför en superenkel och idiotsäker metod:
-Jag kopplade blinkreläerna till en vippströmbytare och bandspelaren till en annan vippströmbrytare på mitt ställverk. Mellan vippströmbrytarna lindade jag eltejp så att när jag slår om en brytare följer den andra med.

Enkelt ! När tåget kommer slår jag om "dubbelbrytaren" och det röda ljuset börjar blinka och klockorna ringer. (Och publiken märker ingenting!!!)

Scratchbygge av slåttermaskin

Efter mycken vånda gav jag mig på försöket att tillverka en egen slåttermaskin av 1959 års modell. Slåttermaskinerna vid den här tiden var ofta hästslåttermaskiner som man modifierat efter eget huvud för att passa sin traktor. Jag tyckte därmed att jag hade stor frihet att utforma även modellen efter eget huvud.

Men någonting att gå efter, behövdes förstås ändå. I en skogsdunge vid mitt landskaps förebild, står grannen, Tage Risbergs, gamla slåttermaskin kvar. På vägverkets muséum i Borlänge hade man dessutom i somras en utställning av diverse gamla jordbruksmaskiner. Detta resulterade i en serie fotografier som jag kunde gå efter.

I skrotlådan hittade jag ett par gamla hjul som jag filade räfflor i. ( Eftersom maskinen ursprungligen var avsedd för hästar så drevs kniven endast av en utväxling från hjulen. Dessa var därför av järn och rejält "mönstrade för att inte slira.)

Själva kniven tog jag från en preiser-traktor. "Avläggaren" längst ut på kniven, liksom sitsen, är gjord av tunn mässing. Allt övrigt är plasticard av olika dimensioner.

Sammanfattningsvis så tycker jag att mitt bygge blev bättre än vad jag hade vågat hoppas på. (Man har ju en speciell respekt för scratchbyggare!!)

En speciell slåttermaskin efter traktorn är ju mycket spektakulärare än enbart den slåtterbalkförsedda traktorn jag använde tidigare.

   

Inte lika spektakulärt, eller hur?

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

08.09 | 20:15

Oj, det var långt fram i tiden, det...

...
08.09 | 19:33

Vi handlade på bok i Blikstorp 1956-1963. Boken har jag kvar. Blikstorp ligger i Hjo kommun.

...
06.09 | 16:59

Japp, jag minns också startljudet från vår Cortina. Påminde om en hysteriskt gnäggande häst.

...
06.09 | 09:30

Min far hade och så en Ford Cortina Vit med lucas system( han som uppfann mörkret) det lät som man rev hela kvarter när han startade

...
Du gillar den här sidan