Småskolan

En verklig ”darling” i Rossberga är förstås Småskolan där jag och mina tre syskon har fått vår grundutbildning. Även vår far nötte skolbänken här för ungefär hundra år sedan, vilket vi strax ska se. Skolan ligger skymd bakom åsen, så på anläggningen måste huset flyttas fram på något vis. Men hur jag än flyttade och fixade lyckades jag inte klämma in det i den box som utgöres av Rossberga-hörnet.

Men det fanns ju några grusvägar i Rossberga-hörnet som inte ledde någonstans. Varför då inte låta en väg helt käckt leda till småskolan och lägga den en bit bort? Här till exempel.

Och så blev det! Här syns skolan färdig, med det ofärdiga Nya Rossberga-hörnet i bakgrunden.

Här ser vi skolan från andra hållet. Skolfoto på gång, som synes, men varför står det en T-Ford vid grinden?

Jo, T-Forden är en tidsmarkör. Förlagan till fotosituationen är ett gammalt skolkort med min far. Bilden är tagen tidigt på tjugotalet och farsan är nummer två från vänster.

Det var lite knepigt att fixa figurerna till skolfotot. Flertalet av flickorna sitter med händerna i knäna men sådana avslappnade kroppsställningar är Preiser & co sparsamma med att avbilda. Efter en del välvilliga gåvor från mj-kamrater och lite transplantationskirurgi i skala 1:87 löste det sig ändå hyfsat, tycker jag.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

08.09 | 17:45

Torbjörn, tror du att i det går att se modellen i dessa Coronatider?

...
21.05 | 08:23

Det är en Fiat 508C, en modell som tillverkades 37 - 39. Modellen ersattes av Fiat 1100 som tillverkades 37 -53 med mindre ändringar. Även Simca 8 var liknande.

...
19.05 | 20:15

Hej Sture
Jag och min kompis sitter och kollar på dina bilder, vi har kommit fram till att det är förmodligen en FIAT 500 TOPOLINO.
Sivert/Sven-Erik

...
26.04 | 22:20

När jag var ung grabb på 50-talet fick jag också veva upp och ner bommarna vid Gustafs station. Ivar Jansson som var stins och hyrde lillstugan i Bullerbacken.

...
Du gillar den här sidan