Falurött, spackel och cellplastlim.

Frågor om ovanstående dyker med jämna mellanrum upp på fora och fejja. Jag tänker här berätta hur jag brukar göra.

 

Vad är egentligen falurött? Ofta frågas det efter recept på just falurött men om jag tittar ut genom mitt fönster, på alla faluröda kåkar, så ser jag att de alla har olika röd färg. Det beror förstås på ålder, väder och vind. Ofta brukar man få rådet att blanda Humbrol 33 black med 153 insignia red. Men det finns en enklare variant. På biltillbehörsfirmor kan man hitta röda primers som är fullt godtagbar som falurött. Den här, till exempel, har jag nyligen använt.
Men man får förstås se till att man inte ger alla hus exakt samma röda nyans. Lite wash ovanpå bilprimern kan göra susen.

Vilket spackel är ”bäst”? Tja, det som passar mig bäst är lättviktsspackel. Det är nästan som ”frigolit på burk” och håller nere vikten på de sektioner jag ständigt lyfter i och ur anläggningen. Spacklet är dessutom lättslipat och går lätt att penetrera när man ska plantera träd. Det finns som flera varumärken. Här är ett som jag använt. Ett annat heter Easy Filler.

Så gäller det lim för cellplast. (”frigolit”) Tipsen är många på nätet, från vanligt vitlim till olika speciallimmer för ändamålet. Förvånansvärt ofta glömmer man bort det alternativ som jag personligen tycker är det bästa, nämligen smältlim. Vanligt smältlim går inte att använda eftersom det är så varmt att det även smälter cellplasten. Lösningen är att använda en speciell limpistol med lågtemperaturpatroner. Sådana används ofta vid pyssel i skolor och finns att köpa i butiker för småslöjd. Välj gärna en pistol med 11 millimeters patron. Pistoler finns även för 7 millimeters patroner men de har sämre kapacitet.

En limpatron matas in i pistolen som smälter patronen med hjälp av elektricitet. När så limmet tryckts ut hugger det direkt det svalnar och torktiden blir alltså mycket kort. Det är knappast något precisionslim men lämpar sig utmärkt för hoplimning av cellplastbitar i ett modelljärnvägslandskap.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

09.03 | 17:04

Hej Sture,
jag har hittat en bild av Elis Ramsell och hans första Taxi som du tagit. Kan Vi få använda den i en företagsbroshyr för Västanhede Trafik?

...
03.03 | 21:06

Japp, Ulf, jag har k-räls.
Och visst är mittkontakterna onödigt påträngande. Speciellt i växlarna.

...
03.03 | 18:03

På din bana tänker man inte på mittkontakterna. F.ö. har du väl som jag K-räls? Varför byter inte Märklin K-rälsens mittkontakter till mer diskret C-rälslika?

...
08.09 | 20:15

Oj, det var långt fram i tiden, det...

...
Du gillar den här sidan