Falurött, spackel och cellplastlim.

Frågor om ovanstående dyker med jämna mellanrum upp på fora och fejja. Jag tänker här berätta hur jag brukar göra.

 

Vad är egentligen falurött? Ofta frågas det efter recept på just falurött men om jag tittar ut genom mitt fönster, på alla faluröda kåkar, så ser jag att de alla har olika röd färg. Det beror förstås på ålder, väder och vind. Ofta brukar man få rådet att blanda Humbrol 33 black med 153 insignia red. Men det finns en enklare variant. På biltillbehörsfirmor kan man hitta röda primers som är fullt godtagbar som falurött. Den här, till exempel, har jag nyligen använt.
Men man får förstås se till att man inte ger alla hus exakt samma röda nyans. Lite wash ovanpå bilprimern kan göra susen.

Vilket spackel är ”bäst”? Tja, det som passar mig bäst är lättviktsspackel. Det är nästan som ”frigolit på burk” och håller nere vikten på de sektioner jag ständigt lyfter i och ur anläggningen. Spacklet är dessutom lättslipat och går lätt att penetrera när man ska plantera träd. Det finns som flera varumärken. Här är ett som jag använt. Ett annat heter Easy Filler.

Så gäller det lim för cellplast. (”frigolit”) Tipsen är många på nätet, från vanligt vitlim till olika speciallimmer för ändamålet. Förvånansvärt ofta glömmer man bort det alternativ som jag personligen tycker är det bästa, nämligen smältlim. Vanligt smältlim går inte att använda eftersom det är så varmt att det även smälter cellplasten. Lösningen är att använda en speciell limpistol med lågtemperaturpatroner. Sådana används ofta vid pyssel i skolor och finns att köpa i butiker för småslöjd. Välj gärna en pistol med 11 millimeters patron. Pistoler finns även för 7 millimeters patroner men de har sämre kapacitet.

En limpatron matas in i pistolen som smälter patronen med hjälp av elektricitet. När så limmet tryckts ut hugger det direkt det svalnar och torktiden blir alltså mycket kort. Det är knappast något precisionslim men lämpar sig utmärkt för hoplimning av cellplastbitar i ett modelljärnvägslandskap.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

08.09 | 17:45

Torbjörn, tror du att i det går att se modellen i dessa Coronatider?

...
21.05 | 08:23

Det är en Fiat 508C, en modell som tillverkades 37 - 39. Modellen ersattes av Fiat 1100 som tillverkades 37 -53 med mindre ändringar. Även Simca 8 var liknande.

...
19.05 | 20:15

Hej Sture
Jag och min kompis sitter och kollar på dina bilder, vi har kommit fram till att det är förmodligen en FIAT 500 TOPOLINO.
Sivert/Sven-Erik

...
26.04 | 22:20

När jag var ung grabb på 50-talet fick jag också veva upp och ner bommarna vid Gustafs station. Ivar Jansson som var stins och hyrde lillstugan i Bullerbacken.

...
Du gillar den här sidan