Wahlmans kallbadhus

Det här dioramat, föreställer ett sedan 90 år försvunnet kallbadhus i Hedemora.

Badet ritades av stadens store son, arkitekten Lars Israel Wahlman och byggdes 1902 i sjön Hönsans sydvästra del. Livslängden blev dock kort. Det revs redan 1931 eftersom det stod på pålar och sjöns yta stigit 50 centimeter. Detta hade medfört att stora delar av inredningen lagts under vatten.

I Hedemora finns en förening som heter ”Hantverk och design”. Föreningen sysslar bland annat med forskning om Lars Israel Wahlman. Jag har tidigare byggt ett par dioramor åt föreningen och nu ville man att jag skulle bygga även denna Wahlman-byggnad.

Som man kan förstå finns vissa svårigheter att rekonstruera badhuset. Hur ska man tolka de olika ritningarna, vilka fotografier ska man utgå ifrån och hur ska man avbilda saker som måste ha funnits där men som man inte kan hitta vare sig på ritningar eller fotografier?

För att skaffa mig ansvarsfrihet som byggare yrkade jag på att det skulle bildas en liten arbetsgrupp för att hjälpa mig att tolka materialet och ge mig direktiv. Efter att denna arbetsgrupp enats i ett antal frågor var det bara att sätta i gång att bygga.


Här följer ett antal bilder på det färdiga bygget. (Ber om ursäkt för den stundtals knepiga färgåtergivningen.) Om man klickar upp bilderna hittar man en kort kommentar till de flesta bilder. Observera att man även kan se bilderna i helskärm.


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

02.06 | 20:00

Jag är chef över kommunens samhällsbyggnadsförvaltning. Det blir väldigt korta texter här så maila mig gärna så kan jag berätta mer. erik.olsson@hedemora.se

...
02.06 | 18:37

Förstår inte frågan. Utbildning i vad?

...
02.06 | 16:45

Hej!

Jag undrar om vi får ta hjälp av dig med en personalutbildning nästa vecka.

...
11.03 | 08:44

Jag var lite blyg när jag skulle köpa en Top Hat glass eftersom det fanns en tidning med bilder på tjejer som hade dåligt med pengar till kläder som hette samm.

...
Du gillar den här sidan