Rossbergahörnan 2


Nästa område att ta sig an blev "Östlunds". 
Fastighetens loge, där den ligger i backen upp mot åsen, är en framträdande byggnad i byn. Här ser vi den med Blåbandslokalen i bakgrunden och Östlunds bostadshus till höger.

I samband med Östlunds byggde jag också huset "Björkmans". Med sitt funkisutseende är den ett litet annorlunda hus i byn. Det är också ett av anläggningens minsta hus som synes av den här bilden.:

Jag skrev att "nästan" allt de senaste två åren har handlat om husbyggen men det finns ett undantag.: Det handlade om att fylla på "vatten" i kvarndammen och ån. Det visade sig vara en knepig uppgift, speciellt vid kvarnen. Det var så invecklat att det krävdes tio sidor i Allt om Hobby nr 2, 2021, för att förklara hur jag gick till väga.

                                          Som underlag för projektet hade jag ett gammalt flygfoto över området...

                                                               ..och två foton som jag själv tog 1968.

                                                                 Och så här blev resultatet, sett från luften.

Flera bilder från kvarnen finns under rubriken "anläggningsbilder" i menyn här till vänster.

Vid kvarnen var nivåskillnaderna mellan alla komponenterna det som vållade huvudbry. När ån sedan började flyta lugnt, bara genom själva landskapet, blev det enklare. Här ser vi ån rinna under järnvägsbron vid Vilvallen.

                                        Nu återstod fyra hus uppe på själva åsen i Rossberga.
                                        Det är de översta husen på nästa bild.

Det pampigaste av dessa hus är den gamla Blåbandslokalen som var byns nöjespalats. Där bodde också min kompis Leif och vi brukade blinka till varandra med ficklampor på höst- och vinterkvällar. Här ser vi Leifs ficklampssken i övervåningen.

I det grå huset på nästa bild bor min syster och svåger. Det måste jag förstås ha med på anläggningen.

Huset ovan blev färdigt i maj 2021 och det är det sista av alla byggnader i Nya Rossberga. Nu blir det andra saker att sätta tänderna i men mera om det i "Vad händer just nu".

Att berätta heltäckande om 24 års modellbyggande låter sig knappast göras på en hemsida. Det skulle bli alldeles för mastigt och oöverskådligt. Men mitt byggande finns utförligare beskrivet på annat håll. Se under rubriken "Mera om.." i menyn till vänster.