Träd

Träd på anläggningar är ju som bekant svårt. Dessutom blir det dyrt om man ska köpa färdiga. Vill man komma undan lite billigare kan man till exempel köpa trädbyggsatser från Woodland Scenics.

Ännu billigare blir det om man gör allt själv. Björkarna här nedan tillverkades av Häckspiréa som behandlats med glycerol för att hålla sig mjuka och sedan limsprejats och strösslats med turf.

Granar är det vanligaste trädslaget på min anläggning. Ursprungsdelen av anläggningen slukade cirka 800 granar. Dessa granar tillverkades och utplacerades redan i ett tidigt skede. Jag ville nämligen snabbt få ett begrepp om hur skogsområdena skulle komma att te sig. Risken finns ju annars att dessa områden blir för kompakta och dominerande och då är det lättare att modifiera proportionerna INNAN terrängen är slutbehandlad.

Granarna är gjorda av ståltråd och garn enligt en klassisk beskrivning av Sven-Olof Olofsson i tidningen Allt om Hobby.

Ett bra garn av lämplig kulör är Klippans "Tuna", färg 3751.

Jag har även gjort en Youtubefilm om hur jag tillverkar "garnar". Den hittar man här.

Under den här rubriken "Träd", borde jag väl också ta upp varianten "ståltrådsträd". I Lilla Morshyttan har jag inga sådana, men i Nya Rossberga har jag gjort några försök med den varianten. Fördelen med ståltrådsträd med polyfiber och turf är att bladverket blir luftigare än på Woodlands trädbyggsatser och på spireabjörkarna.

Här nedan ser vi  en bild på ett egentillverkat ståltrådsträd.

Vill man veta mera om hur jag gått tillväga kan man titta in på ett inlägg i min blogg som handlar om ståltrådsträd. Inlägget hittar man här.