Tips 5, falurött, spackel och cellplastlim
Frågor om ovanstående dyker med jämna mellanrum upp på fora och fejja. Jag tänker här berätta hur jag brukar göra.
Vad
är egentligen falurött? Ofta frågas
det efter recept på just falurött men om jag tittar ut genom mitt
fönster, på alla faluröda kåkar, så ser jag att de alla har olika röd
färg. Det beror förstås på ålder, väder och
vind. Ofta brukar man få rådet att blanda Humbrol 33 black med 153
insignia red. Men det finns en enklare variant. På biltillbehörsfirmor
kan man hitta röda primers som är fullt godtagbar som falurött. Den här,
till
exempel, har jag nyligen använt.
Men man får förstås se till att man inte ger alla hus exakt samma röda nyans. Lite wash ovanpå bilprimern kan göra susen.
Vilket spackel är "bäst"? Tja, det som passar mig bäst är lättviktsspackel. Det är nästan som "frigolit på burk" och håller nere vikten på de sektioner jag ständigt lyfter i och ur anläggningen. Spacklet är dessutom lättslipat och går lätt att penetrera när man ska plantera träd.
Spacklet finns hos Woodland Scenics under namnet "Foam Putty" men det är betydligt billigare att inhandla i en vanlig färghandel. Då får man dock leta under andra fabrikatsnamn. Här ser vi ett som jag använt. Ett annat heter Easy Filler. Ytterligare ett annat heter Polyfilla Extra Fin Lättviktsfiller.
Så gäller det lim för cellplast. ("frigolit") Tipsen är många på nätet, från vanligt vitlim till olika speciallimmer för ändamålet. Förvånansvärt ofta glömmer man bort det alternativ som jag personligen tycker är det bästa, nämligen smältlim. Vanligt smältlim går inte att använda eftersom det är så varmt att det även smälter cellplasten. Lösningen är att använda en speciell limpistol med lågtemperaturpatroner. Sådana används ofta vid pyssel i skolor och finns att köpa i butiker för småslöjd. Välj gärna en pistol med 11 millimeters patron. Pistoler finns även för 7 millimeters patroner men de har sämre kapacitet.
En limpatron matas in i pistolen som smälter patronen med hjälp av elektricitet. När så limmet tryckts ut hugger det direkt det svalnar och torktiden blir alltså mycket kort. Det är knappast något precisionslim men lämpar sig utmärkt för hoplimning av cellplastbitar i ett modelljärnvägslandskap.